måndag 1 mars 2010

Ny politik kan ge unga jobb

En av samhällets viktigaste uppgifter är att se till att unga människor kan få ett arbete. Det ger självbestämmande och möjligheter att förverkliga sina egna liv.

Idag misslyckas Sverige med det. Den svenska ungdomsarbetslösheten i är bland den högsta i Europa. Var tredje ung person saknar jobb. Det är tydligt att regeringens ekonomiska politik, som bygger på stora skattesänkningar och försämringar för arbetslösa, inte fungerar. Inte heller de arbetsmarknadspolitiska insatserna, som ungdomsgarantin, fungerar. Bara en av tio unga i garantin får praktik eller utbildning. Och på utbildningsområdet har försämringarna stått i kö. Komvux har skurits ner och det är en mindre andel av de unga som får plats på högskolan.

Även regeringens enskilt dyraste insats – nedsättningen av arbetsgivaravgiften för unga – visar sig nu ha misslyckats. En granskning som Rapport gjort visar att det inte gjort någon som helst skillnad. Det är inte så konstigt. Regeringens egna expertmyndigheter gjorde tummen ner redan före sänkningen. Även bidragen till hushållstjänster ger få jobb i verkligheten, det är bara när Almega och de borgerliga kampanjar som det framställs som framgångsrikt.

Nu behövs en omsvängning i politiken. Istället för sänkta skatter för de som har jobb borde insatserna riktas mot dem som behöver ett jobb. Socialdemokraternas insatser i form av en tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgiften för de soloföretagare som gör sin första anställning och för alla som anställer en arbetslös ungdom är mer träffsäkra och billigare för statskassan. Därmed kan även utbildningsmöjligheterna bli fler, välfärdssektorn få mer resurser för att anställa fler och samhället vara aktivt i bostadsbyggande och satsningar på gröna jobb. Så kan vi skapa fler möjligheter för unga till både jobb, självbestämmande och ökad framtidstro.

Mer på dessa teman kan man läsa i Expressen och hos bloggare som Peter Andersson, Alliansfritt, Röda Berget och Storstad.

Inga kommentarer: