onsdag 17 mars 2010

Elefanten i lönerörelsen

Som en elefant i en porslinsfabrik kastade sig Urban Bäckström, direktörernas överdirektör i Svenskt Näringsliv, in i avtalsrörelsen för några dagar sedan. Facken ville har reallöneökningar och det tyckte UB var oansvarigt. I själva verket är det tvärtom. Svensk fackföreningsrörelse tar ett mycket stort ansvar, både för medlemmarnas löneutveckling och den svenska konkurrenskraften.

Oansvarigt är dock det sätt som arbetsgivarna agerar. Man gick ut med 0-avtal, kan nu tänka sig några tiondelar i löneökningar men har själva beviljat sig stora löneökningar och nya bonusar samtidigt som ägarna ökar utdelningarna. Jag har tidigare beskrivit i andra blogginlägg hur lönernas andel av produktionens resultat minskat i decennier. Det råder ingen tvekan om att direktörerna gör sitt bästa för att fortsätta den utvecklingen.


Läs mer om detta i Aftonbladet, AB, AB2, AB3
Jag läser även spännande bloggar som Peter Andersson, Alliansfritt och S-buzz
'

1 kommentar:

Martin Gustavsson sa...

Jag tror att facket bundit ris om egen rygg genom att stoetta ett medlemskap i EU som gett arbetsloeshet och daaligt skydd till vaara foeretag. Endast genom solidaritet med alla arbetare i samhaellet, ungdomar och invandrare kan facket faa tillbaka den respekt det en gaang hade. Nu liknar det mest ap-skit.

Jag anser att direktdemokrati aer en vettigare loesning som situationen ser ut nu. Folket stiftar lagar om laegsta loenenivaa, invandringsnivaa, arbetstider etc.

Korruptionen maaste faa ett slut.

MVH
MrPerfect72
Medlem av www.aktivdemokrati.se