lördag 27 februari 2010

Syna bluffen från Almega - få nya jobb i hushållssektorn

Debatten om att subventionera hushållsnära tjänster kom i gång igen under veckan som gick. En mycket svag rapport från Almega fick okritiskt sätta bilden; att stödet till dem som köper tjänster skapat mängder av nya jobb. Men journalisterna har gjort ett dåligt jobb när det gäller att granska påståendet. I själva verket kan bara tusentalet nya jobb ha skapats till en mycket hög kostnad som kunnat skapat fler jobb om de används effektivare.

Skatteverket har berättat att man beräknar att man ska betala ut 600 miljoner kronor 2009. Det innebär att tjänsterna omsatt 1.2 miljard. Antag att det är lite för lågt räknat så vi höjer omsättningen till 1.5 miljard. Ett ledande företag i denna bransch tar 350 kronor i timmen för sina tjänster. Dividerar man den totala omsättningen med timkostnaden får man fram att ca 4.3 miljoner timmar fakturerats. Omräknat till heltidstjänster (1800 timmar) innebär det att det handlar om knappt 2400 heltidstjänster. Och så ska man veta att regeringen räknade men att det redan jobbade något tusental personer vitt i denna bransch före subventionen. De nya jobb som kommit till kan kanske handla om något tusental. Och pengarna, de 750 miljoner kronor som statskassan subventionerat kalaset med, skulle räcka till knappt 2000 NYA jobb i vår gemensamma sektor som under samma period förlorat 25 000 anställda.

Det är alltså något skumt med Almegas rapport och bevakningen av den är mycket svag. Likt megafoner för ett litet särintresse basunerar tidningar och andra medier okritiskt ut bilden av något oerhört stort och betydelsefullt. Samtidigt vet vi att det är de som har det bäst ställt som nu får ytterligare ett bidrag av staten, att lägga till den långa rad av stora skattesänkningar som denna grupp kunnat kvittera ut. Det är måhända besvärligt för de röd-gröna att ta debatten om detta baserat på den bild som företagarna som lever gott på detta försöker sätta. Men med verkligheten som grund kan det inte råda något tvivel om att bidragen till hushållstjänster ska bytas bort till något som skapar fler jobb. Och helst då i verksamheter som vi alla är beroende av och kan ha nytta av.

Läs mer om ämnet på Svd,

Bloggar om det gör även Marika på Storstad

Inga kommentarer: