torsdag 4 mars 2010

Bakhal ekonomisk politik får Sverige halkar efter

Sverige fortsätter att halka efter. Det visar statistik från Eurostat. Medan genomsnittet för EU är positivt de två senaste kvartalen fortsätter Sverige att tappa. Jag har vid ett flertal tillfällen beskrivit hur vår ekonomi tappat mer än EU och hur arbetslösheten ökar fortare hos oss än i andra EU-länder. Även i OECDs välståndsliga tappar Sverige.

Statsministern och näringsministern har förklarat det med att finanskrisen slår hårdare mot Sverige eftersom vår export tappat mer och att vi är mer exportberoende än andra. Men det stämmer inte. Svensk export har snarare klarat sig bättre än andra och när det gäller exportberoende ligger vi, enligt Eurostat och Svenskt Näringliv, i mitten av de europeiska länderna. Förklaringen till det bakhala Sverige får sökas på andra håll.

En sådan är förstås att den svenska regeringen gjort mindre för att stimulera ekonomin än andra. En annan är att den ekonomiska politiken i Sverige har gått ut på att sänka skatter för grupper med god ekonomi och försämra för utsatta grupper. Därmed har konsumtionen tagit en hel del stryk. Effekten av varsel, sämre ersättningsnivåer för den som blir av med jobbet och att många lämnade tryggheten när regeringen höjde avgifterna i a-kassan förstärker detta ytterligare. Det är alltså regeringens ekonomiska politik som gör att vi halkar efter. Det innebär samtidigt att en annan politik kan få oss att ta igen det vi nu förlorar.

Fast om detta handlar förstås inte debatten. Pseudofrågor som bidrag till hushållstjänster får istället dominera.

Svd, Aftonbladet, DN skriver om det och Peter Andersson, HBT-sossen bloggar om det medan S-buzz visar sina hemligheter. Ser nu att även Alliansfritt skriver om att Sverige halkar efter.

1 kommentar:

Johan Ulvenlöv sa...

Bra skrivet! Länk uppe!