tisdag 9 mars 2010

Kampanj mot straffskatten på pension

Idag drar socialdemokraterna igång en kampanj mot straffskatten på pensioner. Den som går i pension får ju nuförtiden inte bara lägre inkomst, utan regeringens skattepolitik innebär att man dessutom får högre skatt.

Kampanjen behövs. Statsminister Fredrik Reinfeldt och andra borgerliga regeringsföreträdare har försvarat skattediskrimineringen av pensionärer med argumentet att motsvarande diskriminering sker i andra länder som t.ex. Finland, trots att det inte alls är fallet. En undersökning från PRO visar tvärtom att det vanliga är att pensionärer betalar lägre skatt, inte högre. Att Reinfeldt kör med omvänd ”pensionärsrabatt” får anses ganska speciellt.

Moderaternas politik med högre skatt för pensionärer bygger på idén om att jobb skapas genom att klyftorna i samhället ökar. Men hade politiken fungerat så hade fler kommit i arbete. Verkligheten visar tydligt ett annat resultat. De arbetslösa är nu 100 000 fler jämfört med för tre år sedan, utanförskapet är högre, arbetskraftsutbudet är sjunkande och sysselsättningen är lägre. Och det går sämre för Sverige jämfört med andra länder. Det behövs både rättvisare skatter och en jobbpolitik värd namnet för att Sverige ska ta vara på sina möjligheter.


Läs Ibrahim Baylan på SvD och S-buzz. DN, GP, AB och Roger Jönsson skriver också om det

3 kommentarer:

Jonny sa...

Ska pensionärernas högre grundavdrag avskaffas av S så att de får betala mer i skatt ?

Ska pensionärerna börja betala den "allmänna löneskatten" på ca 6% av bruttolönen som arbetare betalar via sin arbetsgivare ?

Fredrik Olovsson sa...

Grundavdraget till trots så betalar man högre sk att som pensionär. Det vill jag ändra på.

Jonny sa...

Ja, pensionärer har en annan skattetabell.

1. Så du menar att arbetare ska fortsätta att straffbeskattas med lägre grundavdrag då ?

2. Så du menar att arbetare ska fortsätta att straffbeskattas med 6% "allmän löneskatt" på sin bruttoinkomst ?

3. Vad kommer att hända med jobbskatteavdraget ?
Kommer arbetarna stt få behålla alla sina steg i detta och kommer pensionärerna att få motsvarande sänkningar i sin beskattning ?