tisdag 2 mars 2010

Fler jobb när städavdraget används i välfärden

Frågan om subentioner till hushållstjänster har debatterats flitigt. En skruvad rapport från tjänsteföretagen och en debattartikel på Svd fick den dessutom att gå snett. Det tusental nya jobb som i verkligheten skapats av reformen skulle ha blivit dubbelt så många om pengarna istället satsas i välfärden. Medan kommuner och landsting fått skära ner ca 70 000 personer i vården, skolan och omsorgen sedan valet - 25 000 bara det senaste året - tillåts 1000 hårt subventionerade städjobb för i första hand höginkomsttagare framstå som något fantastiskt. Det är det inte.

Nu kan förhoppningsvis viktigare och större frågor diskuteras framöver. Jag lyfte själv fram några sådana saker i ett annan inlägg här nedan. En annan lyftes av de rödgröna partiledarena idag: det är dags att avskaffa straffskatten på pensioner.

Läs även AB, Peter Andersson och Högberg om detta.

1 kommentar:

Setter sa...

Det är obegripligt att Fredrik och andra (S) personer får fortsätta framställa rut-avdraget som om det bekostas av skattepengar. Det röjer en skrämmande inställning att alla pengar egentligen är statens. Vill jag anlita en person som sköter hushållsnära tjänster betalar jag den personens lön och avgifter, råkar det vara lägre beskattat ökar sannolikheten att tjänsten betalas med vita pengar. Låt de personer som finner detta vara en bra lösning få betalning utan att blanda in svarta pengar. Är det inte dags att vår journalistkår uppmärksammar den här saken och avslöjar den tomma retorik som präglar oppositionen?