lördag 27 februari 2010

Dags att sätta jobben före skattesänkningar

Moderaterna ska kampanja för bidraget till hushållstjänster. Kanske känner Schlingmann ett behov av att mobilisera basen i Danderyd, Täby och Lidingö. Det är där, bland landets höginkomsttagare som de subentionerade hushållstjänsterna är populära.

Moderaterna vill i sin nya kampanj för bidragsstödda hushållstjänster sälja in det hela som en viktig jobbfråga. Man bygger alltså sin politik på den Almega-rapport som starkt bör ifrågasättas. De nya jobb som avdragen under 2009 räcker till handlar om något tusental. Dessutom till en kostnad som gör att nästan dubbelt så många jobb skulle ha skapats i äldreomsorgen eller förskolan - om pengarna satsats där istället.

Stödet till hushållstjänster skapar alltså färre jobb än vad pengarna skulle gjort om de satsas i välfärden. Det bidrar till att öka klyftorna ytterligare eftersom det är 26 gånger vanligare att höginkomsttagare använder tjänsterna än att låginkomsttagare gör det. Och det löser inte livspusslet för stressade barnfamiljer. En övervägande majoritet används av personer över 40. Det är dags att moderaterna sätter jobben före skattesänkningar. Det skulle vara värt en kampanj.

Bloggar att läsa idag är Alliansfritt, Peter Andersson, Röda Berget

Inga kommentarer: