torsdag 25 februari 2010

Så ska jobbmisslyckandet döljas

Det röd-gröna försprånget i opinionen håller i sig. Kanske bidrar det till en stress hos moderaterna att försöka dölja sitt misslyckade med jobben. Vallöftet om färre i arbetslöshet och utanförskap har spruckit men nu måste ytan poleras upp. 65000 praktikanter ska därför dumpas på våra myndigheter.

Samtidigt har bara det senaste året 25000 tjänster försvunnit i kommuner och landsting (1000 bara i mitt län). Sedan valet är det ca 70 000 färre som jobbar i skola, äldreomsorg, sjukvård och andra viktiga välfärdsjobb, enligt SCB. Om regeringen inte varit så pigga på stora skattesänkningar skulle fler kunnat jobba kvar i välfärden. Då hade behovet av att dumpa praktikanter på myndigheterna varit betydligt mindre.

Nu ska sägas att jag tycker att det är bra att det inrättas praktikplatser i såväl stat, kommun, landsting och näringsliv. Det kan vara ett första steg in i arbetslivet för unga och en nystart för den som blivit arbetslös. Men för att det ska kunna bli en sådan start kan man inte dränka en ganska liten organisation med folk som rimligen knappt kan få handledning eller möjligheter att stanna kvar. Och man kan ju undra hur moderata ministrar motiverar för sig själva att man använder sig av den värsta sortens ”AMS-politik”.

Läs mer i DN och Svd samt Peter Andersson

Annat läsvärt finns som vanligt hos Alliansfritt och Krassman

Inga kommentarer: