tisdag 16 februari 2010

Moderaterna fortsätter mörka pengarna

Moderaterna vill fortsätta mörka från vilka personer eller företag som partiet får stora gåvor. Justitieminister Beatrice Ask vill inte lägga fram någon lagstiftning om detta och moderaterna och kristdemokraterna vill inte att den frivilliga överenskommelse som partierna har ska reglera detta. Man kan undra vilka kopplingar de vill dölja?

Moderaterna sticker ut som det parti i Sverige som får störst donationer från hemliga bidragsgivare. Det handlar om ca 80 miljoner under några år på 2000-talet. Partiet hävdar styvnackat att det inte är något som andra ska lägga sig i. Men självklart öppnar hemlighetsmakeriet för korruption. Kan man köpa Moderterna? Får partiet donationer av de 200 svenskar som fått mellan en och drygt 40 miljoner i sänkt skatt? Ingen vet för Moderaterna mörkar.

Pengar i politiken är givetvis intressant och borgerliga krafter har sedan länge kritiserat de miljoner som fackföreningsrörelsen stöttat Socialdemokraterna med. Men det är något som sker helt öppet. Idag kan ingen hävda annat än att de borgerliga har ett stort ekonomiskt övertag. Valbudgetarna på den borgerliga sidan är nästan dubbelt så stora som oppositionens. Till det kommer hela näringslivets insats som vida överstiger fackföreningsrörelsens. Den ekonomiska makten har idag också regeringsmakten. Det märks på politiken.

Mer om pengarna i politiken kan man läsa i denna rapport från Arbetarrörelsens tankesmedja
Mer om moderaterna finns på DN, DN2, DN3

Läser även Peter Andersson och Veronica Palm som följer upp debatten om sjukförsäkringen och alltid intressanta Alliansfritt.

Inga kommentarer: