fredag 12 februari 2010

Ansvarfulla fack - oansvariga arbetsgivare

Igår rapporterade fler medier om ökade utdelningar i börsbolagen. Sedan tidigare har vi sett en bonuskarusell och kraftiga löneökningar till direktörer. Samtigt har arbetsgivarna gått fram med 0-avtal med hänsyn till "det ekonomiska läget". Att det är orimligt och hycklande borde stå självklart för alla.

Fast det finns förstås undantag. Idag rycker moderata Svenska Dagbladet ut till försvar mot löntagarnas rimliga anspråk. De har ju fått lägre skatt och skall följdaktigen nöja sig med en mindre andel av det produktionsresultat de jobbat ihop åt sina ägare. Det är förstås ett resonemang som haltar betänkligt även om det förvisso är en bärande del av regeringens ekonomiska politik - som ska ge lägre löner. Man kan ju tillexempel undra om också dyrare a-kassa och skatten på trafikförsäkringen ska läggas på i form av högre löneanspråk? Så resonerar förstås ingen seriös förhandlare.

Nu behöver vi inte vara särskilt oroliga. De lönekrav som lagts fram av facken är redan i utgångsläget balanserade och rimliga. Svensk fackföreningsrörelse fortsätter att ta ansvar för både jobben, konkurrenskraften och reallöneökningar för sina medlemmar.

Mer om dett kan man även läsa hos Peter Andersson

Inga kommentarer: