måndag 18 juni 2007

Socialdemokrater bakom överskott i statens affärer

En av socialdemokraternas stora insatser det senaste decenniet är saneringen av statsfinanserna. Från rekordstora underskott har det blivit överskott. Från räntekris har det blivit låga räntor. När Pär Nuder lämnade över statens plånbok till Anders Borg var den välfylld, i bjärt kontrast till hur den såg ut när Göran Persson tog över den efter den förra borgerliga regeringen.

En del av de stora överskott som Riksgälden (med förra moderatledaren Bo Lundgren som chef) räknar med är dock inte socialdemokraternas förtjänst. Utförsäljningen av de statliga bolagen kan borgerligheten ta åt sig ”äran” av. Det är i själva verket en ren förlustaffär för Sverige, vilket du kan läsa mer om här.

I övrigt är det naturligtvis tråkigt att den ekonomiska styrka som de borgerliga ärvde nu används till att öka klyftor och orättvisor. Istället för bättre välfärd, bättre utbildning, mer forskning och annat som kan bygga landet starkt slösas de bort på skattesänkningar till de mest välbeställda. En ansvarslös politik som dessutom riskerar att elda på ekonomin till överhettning och höja räntorna.

Mer om detta kan man läsa på Riksgälden, DN

3 kommentarer:

Unknown sa...

En person med mer verklighetsanknytning skulle hävda att överskottet beror på en god konjuktur. Den påverkas i betydligt högre grad av världsmarknaden än av vilken färg regeringen har.

Unknown sa...

Och en person med minsta lilla utbildning inom samhällsekonomi vet att det inte var moderaterna som orsakade den ekonomiska krisen i början på 90-talet.

Henrik sa...

Under 90-talskrisen fick den borgerliga regeringen ta ansvar för en ekonomisk kris som började innan de tillträdde. Nu när det är högkonjunktur är det socialdemokraternas förtjänst trots en borgerlig regering.

Lite konsekvens vore inte fel.