måndag 25 juni 2007

Orättvist och oskickligt om fastighetsskatten

Regeringens omläggning av fastighetsskatten är ett hafsverk. Den sänkta skatten för de riktigt stora och dyra husen betalas av de med mer normala fastigheter. Höjd reavinstskatt riskerar att ge konfiskatoriska effekter och räntebeläggning av tidigare uppskov med reavinstskatten liknar retroaktiv beskattning. Min bild är att regeringen hanterar frågan oskickligt och orättvist.

Regeringen har fortsatta problem att finansiera sin omläggning av fastighetsskatten. När de med stora dyra hus får sänk skatt måste pengarna tas in på annat sätt. Ursprungligen var tanken att en kommunal avgift skulle införas på 4500 kronor och att reavinstskatten höjs från 20 till 30 procent. Det har upprört många eftersom en så hög reavinstskatt är rent konfiskatorisk, för många villaägare beskattas en värdestegring som i första hand består av inflation. Nu har Anders Borg lagt fram plan B enligt SVTs Rapport. Den kommunala avgiften består, reavinstskatten höjs med 5 procentenheter och uppskoven räntebeläggs, uppenbarligen i efterhand. Plan B tycks alltså bestå både i att införa en reavinstsskatt med konfiskatoriska inslag och att i att använda sig av vad som närmast får anses vara retroaktiv beskattning. Nu vill man alltså ge sig in och ändrar förutsättningarna för människor som låst in sina vinster i nya bostäder. Hela hanteringen av fastighetsskatten är oskicklig och orättvis. Det är fortfarande de välbeställda som vinner medan grupper med mer normala fastigheter får vara med och betala. Dessutom blir systemet ännu mer oöverskådligt.

Mer om detta kan man läsa på DN, Svd

1 kommentar:

Mats Dagerlind sa...

Jag föstår inte varför socialdemokraterna är så upprörda över en reform som ju ska vara ett nollsummespel ur skatte- och statsfinansiell synpunkt.

Varför ska man brandskattas för fiktiva värden som ofta bara beror på tillgång och efterfrågan, inte på några bruksvärden. Detta drabbar ju inte bara rika utan alla med en villa i t ex Stockholm.

30% reavinstskatt förefaller väl också rimligt om man har ambitionen att alla inkomster ska beskattas lika. Varför ska inkomst av försäljning av fastighet beskattas lägre än arbete?

Ränta på uppskjuten reavinst kan man ha olika åsikt om beroende på om man ser det som en skuld till staten eller inte.

Att sätta stopp för kringåendet av reavinstskatt genom att arv och gåvor osv känns ju också välkommet.

Nej, detta är en reform som socialdemokraterna knappast kommer att kunna återställa efter en återkomst till makten 2010. Den godtyckliga fastighetsskatten baserad på godtyckliga taxeringsvärden är mycket illa omtyckt också bland stora delar av s-väljare.

Och alla de undantag man tvingats införa för att något lindra de orättvisa effekterna - det liknar faktiskt mer ett hafsverk än det borgarna nu gör.

Och jag röstade inte borgerligt i valet kan jag tillägga.