måndag 18 juni 2007

Dyr privatisering

Regeringens privatisering av de statliga bolagen är dålig affär för Sverige. Bara utförsäljningen av en del av aktierna i Telia Sonera kostade skattebetalarna två miljarder kronor i rabatt till de stora placerare som fick köpa. Till detta ska läggas alla de miljarder som investmentbanker och konsulter ska kapa åt sig av skattebetalarnas egendom. Den stora förlusten uppstår dock när bolagens stora utdelningar slutar att rulla in till välfärden. Räntorna på statsskulden är väsentligt lägre än avkastningen från företagen.

Utförsäljningarna riskerar dessutom jobben. När Vin o Sprit säljs är risken stor att det på sikt drabbar produktionen i Åhus vilket inte bara hotar jobben i fabriken utan också för många leverantörer, inte minst spannmålsbönderna i Skåne. Regeringen har inte för avsikt att ge några garantier för jobben. Något man kan läsa i Mats Odells svar min fråga i riksdagen.

Dessutom riskerar konsumenterna att förlora, inte minst om man säljer bolåneinstitutet SBAB till någon etablerad bank. Då försvinner en pigg uppstickare som bidrar till att sänka kostnaderna för låntagarna och pressa bankernas marginaler.

Det är inte konstigt att Riksrevisionen riktar hård kritik mot regeringens hantering av frågan.

Läs mer om detta i Svd 1, Svd 2,

Inga kommentarer: