onsdag 27 juni 2007

Höginkomsttagarna vinner på orättvist förslag

Regeringens nyaste skattesänkning presenterades idag. Bakom retorik att det ska gynna låg- och medelinkomsttagare berättar Ander Borg om nästa steg i jobbskatteavdraget. I själva verket är det tvärtom. Jag som är höginkomsttagare får en tusenlapp mer än min mamma som jobbar i handeln och pensionärer blir återigen utan trots att de får vara med och betala nya skatter och högre avgifter. Regeringen skriver själv i promemorian (sid 35) att inkomstspridningen ökar ytterligare med förslaget, d v s att klyftorna ökar.

"Spännande" är också att regeringen tror att förslaget är självfinansierat till nästan 70 procent. Om det leder till att han inte heller tänker finansiera denna skattesänkning lär riksbanken få en het höst när penningpolitiken genom höjda räntor ska reda ut vad en oansvarig regering eldar på i finanspolitiken. Eller så ska politiken finansieras i höstens budget och då får vi se vilka försämringar det blir i trygghetssystemen. Kanske kommer då den ytterligare karensdagen som flera moderata statsråd har aviserat? Helt klart tycks dock vara att regeringen tänker fortsätta att öka klyftor och orättvisor.

Läs även i DN och SVD

4 kommentarer:

Diversifierad sa...

Tjänar din mamma mindre än 31.000 per år, eller hur gör hon för att bli lottlös i detta förslag?

Isak sa...

Det står följande om dagens förslag:

Jobbskatteavdragets andra steg leder till en mycket marginell ökning
av inkomstspridningen och ginikoefficienten ökar från 0,2732 till 0,2734.

Så du har rätt. Marginellt rätt.

Men hur menar du att förslaget leder till att din mamma blir utan. Får hon inte del av skattesäkningen alls?

Morgan sa...

Det är ju ganska självklart att de som betalar mest skatt gynnas lite mer den dagen skatten sänks. En höginkomsttagare kommer ju fortfarande att betala betydligt mer i skatt även efter denna reform men det talar du tyst om. Vi har världens högsta skatter i Sverige. Du som är socialdemokrat kan kanske förklara varför ni, trots detta, inte lyckats skapa bättre välfärd en andra länder med betydligt mindre skattetryck.

Unknown sa...

Jag betvivlar att det finns något annat land i världen där skattesänkningar möts med så stor rädsla som i Sverige. Gärna beskattad till fattigdom så länge man är trygg i vissheten om att staten vet bäst och tar hand om dig. Och då ska vi inte ens börja tala om avundsjukan. Varför skulle det vara orättvist att en höginkomsttagare får mer över? Makalöst småaktigt. Tänk ett steg längre.