tisdag 19 juni 2007

EMU död fråga

Årets dödaste politiska fråga är EMU. Nej-sidans försprång är gigantiskt enligt SCB. Inte så konstigt när det under lång tid gått bättre ekonomiskt för Sverige än för de flesta EMU-länder. Samtidigt har inte EMU imponerat politiskt. Små länder har behandlats hårdare än stora när piskan ska tas fram för att bestraffa stora underskott. Länder med låg skuldsättning har behandlats lika hårt som de med hög, trots att låg skuldsättning rimligen ska ge länder större svängrum. Man behöver inte titta särskilt djupt i kristallkulan. Det lär dröja innan Sverige röstar om euron igen.

Läs mer på DN och SCB

7 kommentarer:

Claes sa...

Frågan är inte om, utan när vi får Euron. Vi har inget undantag som Danmark och Storbritannien förhandlade till sig. Dock är det känsligt för EU att tvinga in en stat i valutaunionen.

Andreas sa...

Hej, jag är tysk, bodde under 5 år i Sverige och nu sedan 5 år i Nederländerna. Skillnaden i "Europakänslan" är stor mellan kontinenten och Sverige. Jag bor i Nijmegen i närheten av tyska gränsen och det känns bara naturligt och självklart att kunna betala med samma valuta på bägge sidor av gränsen. Att överföra pengar till ett annat EMU land kosta ingenting och är lika lätt som att överföra pengar inom samma land. Bra för att handla via internet. Att åka till Brüssel tar 2 timmar och till Berlin 5 timmar.

Jag pratar också Nederlänska och känner mig mer accepterad som tysk i Nederländerna än jag kände mig i Sverige, även om man skulle kunna tro att det skulle vara svårara på grund av historian. Jag är övertygad att EU och EMU har med det att göra. Så mycket bra har hänt de senaste 40 åren! Sverige har alltid varit mer isolerad och långt bort från kontinenten. Jag tycker det är synd att man i Sverige är inte verkligt öppet mot resten av Europa. Det fungerar jättebra i andra länder också. Sverige är kanske inte "världsbäst" på allt?

Men visst är det dummt att påstå att det skulle gå dåligt för Sverige om man stannar utanför EMU. Men inte heller år det ett ärligt argument att jämföra Svenska ekonomin med genomsnittet av alla EMU länder. Även om Sverige var med i EMU borde det väl går bättre för Sveriges ekonomi än för genomsnittet av alla EMU länder! Jag har känslan att bägge Ja och Nej sidan i EMU diskussionen i Sverige har använt flera dåliga argument och försökt att skrämma folk. Om svenska folket inte vill vara med i EMU så är det väl okej, personligen tycker jag bara att det är synd. Jag hoppas åtminstone att utveckligen kommer att gå vidare i resten av Europa även om det kanske inte alltid går lika fort (t.ex. författningen).

Hälsningar, Andreas

Unknown sa...

Klockren kommentar Andreas. Jag håller med dig till 100% - Vi svenskar borde öppna upp mer mot Europa och sluta tro att vi är världsmästare i allting...

Dan

Unknown sa...

Det kan väl vara kul att betala med Euro, men frågan är vad det kommer kosta... Minskat inflytande för Sverige att bestämma över sig själv och istället låta korrupta EU bestämma. Nej tack!

Sverige borde gå ut ur EU helt. Jag har inte sett en enda fördel med att vara med i EU ännu och ändå är Sverige ett av de länder som betalar mest. Vi förlorade våra rättigheter och får betala för det. Grattis! Som bonus får vi EUs byråkrater och hemliga beslut bakom stängda dörrar. Sverige har tagit ett 100-årigt steg tillbaka i tiden sedan vi gick med i EU... Allt detta medan Grekland bygger motorvägar i marmor och Spanien bygger nya fina motorvägar för EU pengar, medan Sverige har inte råd att underhålla de vägar som finns. Något är seriöst fel. Vi borde istället ha en folkomröstning om vi ska vara kvar i EU överhuvudtaget...

Svar på Andreas, de länder som inte valt att gå med i EMU har klarat sig överlägset bättre än de med Euron. Det är väl facit nog.
Sedan att Sverige är isolerat från EU beror inte på geografi. Varför flyttar EU mellan Bryssel och Strasbourg varje månad?? Och inte mellan Stockholm och Bryssel? Och varför görs denna idiotiska flytt överhuvudtaget? Och vem betalar för det? Snacka om byråkrati. Nej tack...

EU borde gå med i Sveriges Union istället, så behöver de inte vara så efter.

Unknown sa...

Dan.

Det är väl bra att vara öppnare mot andra, men när de inte är öppna mot oss ser jag ingen anledning. Sverige har sina brister, men jämfört med EU så är det marginellt.
EU har inte ens de grundläggande principer klara som vi som svenskar tar som självklarheter.
Varför ska vi anama det? Ska vi "dumifiera" oss bara för att vara en i gänget? Löjligt.
EU har en bra grundide som är riktigt dåligt genomförd. EES var riktigt bra, med fri rörlighet av varor, tjänster, folk över gränserna. När man började blanda in regler, politiker och pengaskyfflande så gick det åt skogen.

Anonym sa...

Håller med Andras. Jag är spanjor som bor i Stockholm och kan inget annat än att säga att Sverige är ett isolerat land. Det finns ingen Europa känsla alls hos majoriteten. Det finns bara en idé hos de flesta: Sveriges sätt är bäst, punk slut. Tyvärr är detta en illusion.

scuba sa...

Varför ska vi ha en "Europa anda" i Sverige? Vi är inte alls isolerade utan EU vill göra allt för att få med oss för att de vet att EU skulle stå bättre med Sverige än utan.

EMU är inte värt det, vad är så jobbigt med att växla pengar? Idag tas ingen kortavgift ut om man tar ut inom EU så varför ska du växla pengar? Det är tom. billigare än Forex.