tisdag 15 juni 2010

Reinfeldts dyra synvilla

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt anser som bekant att den svenska ungdomsarbetslösheten – en av Europas högsta – är en skapad synvilla. Det skulle vara intressant att höra honom bortförklara den kraftiga ökningen av utbetalda socialbidrag – där drygt 40 procent går till just unga. Om ungdomsarbetslösheten är en synvilla är den väldigt dyr. Statistiken om de ökande socialbidragen är en svidande kritik mot en regering som förlorat kontrollen över arbetslösheten och utanförskapet.

Det tycks dock inte bekomma moderaledaren – eller medierna för den delen. Istället för tuffa frågor till den högst ansvariga bakom den ekonomiska politik som placerar ungdomar i utanförskap tillåts han ställa oppositionen till svars med 100 frågor. Jag nöjer mig med en till Reinfeldt. När ska ni ta ansvar för misslyckandet med jobben och utanförskapet?

En djupdykning i statistiken visar hur tuff situation ungdomar har. Veroncia Palm utvecklar. SR rapporterar liksom Svd. Om Carl Bildts oljeaffärer, som även jag skrivit om tidigare, bloggar Johan Westerholm klokt.

Inga kommentarer: