tisdag 8 juni 2010

Borg bluffar och Schlingmann slingrar sig - men arbetslösheten den består

Sänkta löner - eller som i det i praktiken snarare blir - mycket små löneökningar under lång tid. Det är den borgerliga strategin för fler jobb. Den ekonomiska politiken med förvärvsavdrag och försämrade trygghetssystem är avpassade för just detta. Expressen avslöjade detta i interna dokument från Finansdepartementet för något år sedan, nu följer Aftonbladet upp med samma "avslöjande".

Man kan ha många synpunkter på ingången i frågan men ännu värre är att den inte fungerar. Arbetslösheten ökar snabbare i Sverige än i EU som genomsnitt. Med Borg och Reinfeldt halkar vi efter länder som Tyskland, Belgien och Finland.

Jag vill se en annan ekonomisk politik. Jag tror inte att sänkta löner är det som bygger Sverige starkt. Istället behövs bättre utbildning och mer forskning. Vi behöver investera i infrastruktur och bostadsbyggande. De små företagen behöver bättre villkor och fler måste jobba i skolan och omsorgen.

Trots att vi har massarbetslöshet misslyckas näringslivet med var femte rekrytering - för att det saknas kompetenta sökande. Men den borgerliga regeringen kasserade strategin att arbetskraften skall rustas genom utbildning så kan kan ta de nya jobben. Komvux skars ner, utbyggnaden av högskolan stoppades och arbetsmarknadsutbildningen lades för fäfot. Kvar blir inget mer än sänkta löner och låglönejobb. Slingra dig ur det Schlingmann.

Mer om dett kan man läsa hos Utredarna på TCO, Emil Broberg och Rasmus Lenefors
Följetongen om Reinfeldt och ungdomsarbetslösheten fortsätter och kommenteras av Peter Andersson.

Inga kommentarer: