måndag 21 juni 2010

Bildt valde oljan

Carl Bildt har gjort sig en förmögenhet på olja. Det är ingen nyhet. Redan när han tillträdde gick debattens vågor höga om hans olje- och gasintressen i Sudan och Ryssland. Och som så många andra politiker – inte minst Bildts vänner i det republikanska partiet i USA – så har han kunnat upptäcka att olja vid sidan om stora förmögenheter även kan kladda ordentligt. Så även på teflonpolitiker som Carl Bildt.

Beskedet om att en förundersökning om folkrättsbrott ska inledas efter den tunga rapport som ett stort antal frivilligorganisationer sammanställt är naturligtvis oerhört. Att en svensk utrikesminister utreds för ett brott som har livstidsfängelse i straffskalan är en politisk bomb. I vanliga fall – och särskilt om det gällt en socialdemokrat – skulle medierna sätta ett väldigt tryck på ministern och regeringschefen.

Rapporteringen om fördrivning, mord och våldtäkter får mig också att tänka på Margot Wallström, som nu är FNs särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter. Sådant kan en före detta politiker på hög nivå ägna sig åt. Bildt valde oljan.

Expressen, DN, Aftonbladet, SvD, Alliansfritt Sverige, Krassman och Ulrika Falk skriver om detta.

Inga kommentarer: