tisdag 8 juni 2010

Oljan kladdar på Bildt

Oljan kladdar! Det märker nu inte bara de amerikaner som drabbas av BPs stora utsläpp i Mexikanska gulfen. Även BPs svenska styrelseordförande Carl-Henrik Svanberg och utrikesminister Carl Bildt sitter fast i den kletiga sörjan.

Svanberg hade nog tänkt sig en lung resa i BP där han skulle plocka ner oljepengar i fickor redan stinna av bonusar och rekordlöner i bla Ericsson. Nu är han ytterst ansvarig för en av USAs största miljökatastrofer.

Även Carl Bildt har lånat ut sig till oljeintressen i Lundin. Efter tiden som statsminister plockades också hans fickor fulla med oljemiljoner. Och nu kletar det igen. Rapporten om att Lundin under Bildts tid i styrelsen var med och begick krigsbrott i Sudan kletar nu inte bara ner Bildt personligen utan riskerar också att svärta ner Sverige.

Hitills har oljebröderna Bildt och Svanberg valt samma strategi till den kladdande oljan. Locket på. Det har inte gått så bra för Svanberg som nu får utstå hård kritik för sin passivitet. Frågan är om det går bättre för teflonpolitikern Bildt.

I ett första TT meddelande säger en pressekreterare att Bildt inte kommenterar kritiken som riktar sig mot Bildt personligen utan bara den som rör regeringen. Utrikesminister Bildt vill alltså inte gärna kommentera vad oljedirektören Bildt hade för sig. Det kan man förstå, men knappast acceptera. Bildt bör lägga korten på bordet.

Läs mer på AB, AB2, AB3, Svd, Svd2, Svd3, DN, DN2, DN3, DN4, Expressen, Expressen2. AB

Inga kommentarer: