fredag 7 maj 2010

Ett val där alla förlorade

För något år sedan hade jag lite tid över innan ett möte i parlamentet i London. En promenad i kvarteren runt Westminster ledde mig till Cowley Street och Liberaldemokraternas kontor. Från den extremt oansenliga partihögkvarteret kan nu en av valets alla förlorare, LibDems partiledare Nick Clegg avgöra vem som får bilda regering. Trots att den förväntade Clegg-effekten uteblev har partiet något av en vågmästarroll.

Även de övriga två partiledarena Cameron och Brown lär vara missnöjda. Cameron har inte mandaten nog för att bilda sin majoritets regering och Browns förlust av 100-talet mandat svider rejält. Ännu värre blir det om han dessutom måste lämna nr 10. Om det blir så avgörs inte minst av Nick Clegg.

Frågan är dock om inte alla britter är de allra största förlorarna. Med stora underskott och hög arbetslöshet i spåren av den finanskris som slog mycket hårt i London, krävs en stark regering. Det skulle inte förvåna om det snart är dags för britterna att gå till valurnorna igen. Hur än regeringen ser ut kan den så svårt att överleva de 4-5 år som brittiska regeringar brukar bestå.

Mer om valet kan man läsa i DN, DN2, SvD, Svd2, Aftonbladet och Expressen

Inga kommentarer: