fredag 28 maj 2010

Sverige halkar efter och Reinfeldt är ansvarig

Sverige når inte schlagerfinalen och missade fotbolls VM i Sydafrika. Det får stora rubriker i kvällspressen. När Sverige misslyckas med jobben och halkar efter andra Europeiska länder går det förbi med tystnad.

Den borgerliga regeringen gick till val på jobb och minskat utanförskap. I verkligheten blev det tvärtom. Fler är utan jobb och utanförskapet har ökat ordentligt. Även i jämförelse med andra länder har vi halkat efter. När Reinfeldt och Borg tog över 2006 var arbetslösheten i Sverige betydligt lägre än i EUs genomsnitt. Nu ligger vi på samma nivå. Den svenska arbetslösheten var då lägre än den i Tyskland, Belgien och Finland. Idag är den högre i Sverige. (Källa Eurostat)

Regeringen lever gott på att den inte granskas. Finanskrisen får förklara alla misslyckanden. Eller så skapas ungdomsarbetslösheten av en synvilla, ett häpnadsväckande uttalande. Av någon outgrundlig anledning ska Sverige nuförtiden jämföras med Grekland. Genom att sätta ribban så lågt att nästan vem som helst kan komma över har borgerligheten byggt bilden av en framgångsrik politik. Men en europeisk jämförelse visar att det är regeringens egen politik som misslyckats, som lett till högre arbetslöshet i Sverige, större utanförskap i Sverige, ökade klyftor i Sverige. Och ska vi bli ett land med en bättre utveckling måste vi byta färdriktning, byta politik och byta regering.

Idag läser jag Peter Andersson, S-buzz, Ulrika Falk

7 kommentarer:

Danni sa...

Vadå jämföra med Grekland? Ingen har väl jämfört med Grekland? Det är väl snarare så att situationen i Grekland påminner folk om hur illa det kan gå med dålig politisk ledning. Av någon anledning får det dem att fly från det rödgröna blocket till Alliansen. Dra dina egna slutsatser av detta.

Men när vi ändå är inne på jämförelser kan vi ta och jämföra med hela världen istället om du vill.

När schweiziska IMD häromveckan presenterade "World Competitiveness Yearbook 2010" så placerade sig Sverige som det sjätte mest konkurrenskraftiga landet i hela världen. Sverige var det enda EU-land som ens kvalade in på topp 10.

År 2006 placerade vi oss på 14:e plats. Under samma tidsperiod, 2006-2010 så har många andra viktiga mått i WCY förbättrats markant. I "Economic Performance" har vi gått från 26:e plats till 15:e plats. "Government Efficiency" från 21:a till 13:e. "Business Efficiency" från 12:e till 9:e. "Infrastructure" från 6:e till 2:a.

Vad tycker du om dessa resultat? Är ribban fortfarande för lågt satt?

Valle sa...

en liten kommentar bara:

Kan det inte finnas en fara i att påstå att situationen på svensk arbetsmarknad enbart är ett resultat av regeringens politik?

Eftersom de flesta förstår att detta inte är sant blir inlägg som "Sverige halkar efter och Reinfeldt är ansvarig" kontraproduktiva och ökar bara sympatierna för den nu förda politiken.

Jocke sa...

Det är ju en intressant jämförelse med WCY. Nu ska man kanske vara lite försiktig med en sådan jämförelse för den tittar främst på rent ekonomiska faktorer och hur de inverkar på möjligheterna att göra affärer. I sådana jämförelser så är låga skatter, sänkta reservationslöner, begränsade åtaganden från staten i välfärdssytemet fördelaktigt och där har ju regeringen varit framgångsrik. Men det finns ju en befolkning också och hur de mår är inte någon viktig parameter i WCY analysen.
Man kan driva politk för kapitalet som den nuvarande regeringen eller för folket som opositionen. Vilken tur att vi lever i en demokrati.
Du kanske såg att de nya nummer ett och två är Singapor och Hong Kong, de är inga riktiga demokratier och USA men en bättre president halkar ner.

Fredrik Olovsson sa...

Om det går sämre för Sverige än för Tyskland, Belgien, Finland osv när det gäller jobben så kan man väl knappast skylla på finanskrisen? Den har ju rimligen drabbat Finland, Belgien, Tyskland osv lika hårt, eller hur? Om vårt arbetslösheten i Sverige var rejält under EU-snittet 2006 och nu ligger på sammma nivå 2010 kan man väl knappast hitta en annan förklaring än att den svenska regeringen inte lyckats så väl? Framförallt inte sedan EU-snittet dras upp av några iktiga bottennapp som vi knappast vill jämföra oss med.

William J sa...

"Sverige halkar efter och Reinfeldt är ansvarig"

Du tänkte på det här eller? :)

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/bast-i-europa-svensk-tillvaxt-urstark_4780675.svd

Valle sa...

Alla (nästan alla i alla fall) vet att exakta siffror tagna ur statistiska sammanställningar ska tas med stora nypor salt.

Det är mycket viktigare hur folk upplever situationen och då tror jag inte känslan är att Sverige tappat mer än andra europeiska länder, snarare tvärtom. Särskilt som de ju är allom bekant att vi har en mycket liten hemmamarknad att falla tillbaka på. Vi är starkt beroende av andra länders import av våra varor, något som ju snabbt kan ändras då tiderna är svåra (och som även skedde då den hemska, hemska krisen slog till).

Unknown sa...

Statens offentliga utredning 2006:77 identifierar två huvudförklaringar till ungas ökade psykiska ohälsa.

Det ena är ungdomsarbetslösheten. Det andra är för mycket valmöjligheter. Om vi vill minska ungas psykiska ohälsa bör vi således byta regering.

Källa: Sida 21-22 i SOU 2006:77 på http://www.regeringen.se/content/1/c6/06/74/72/ff3f46fd.pdf