tisdag 25 maj 2010

Arbetslösheten stiger

Arbetslösheten fortsätter att stiga. SCBs dagsfärska siffra är 9.8 procent och 80 000 fler utan jobb det senaste året. Därmed står det klart att regeringen misslyckas med sin viktigaste fråga. Raserade trygghetssystem och orättvisa skattesänkningar gav inte fler jobb – tvärtom.

Därför är det dags för en kursändring i den ekonomiska politiken. Fler jobb måste sättas främst, före sänkta skatter. Det behövs investeringar i bostadsbyggande och infrastruktur, i kunskap och forskning. Det behövs investeringar i välfärdsjobben och i trygghetssystem. Och det behövs investeringar i en ny arbetsmarknadspolitik. Allt detta finns det konkreta och finansierade förslag om i socialdemokraternas och de båda andra rödgröna partiernas skuggbudget.

Regeringen fortsätter dock på den inslagna vägen. När överskotten de ärvde tagit slut fortsätter man sänka skatterna men lånar nu ihop pengarna. Det är de arbetslösas fel att det inte finns jobb och sänkta löner är melodin för dagen. En farlig utveckling visade inte minst Konjunkturinstitutet före årets lönerörelse.

Mer om jobbmisslyckadet finns i AB. Läser även Alliansfritt om ungdomsjobb och Marika som drar ner byxorna ordentligt och välfärtjänst på Illja Batjan.

Inga kommentarer: