torsdag 15 april 2010

Svag sista budget från Borg!

Arbetslösheten biter sig fast, tillväxten revideras ner och inga nya insatser vidtas för jobben. Därmed kommer utanförskapet att växa och klyftorna fortsätta vidgas. Sammanfattningsvis kan betyget på regeringens vårbudget inte bli annat än lågt.

Med tanke på att Sverige halkar efter andra EU-länder och arbetslösheten ökat kraftigare här än på andra håll är det märkligt att så lite görs för jobben. Inga nya satsningar på arbetsmarknadsutbildning eller komvux är närmast tjänstefel i detta läge. Inte heller infrastrukturen fick mer än vad som meddelades för långt över ett år sedan. Regeringen fortsätter också att negligera byggandet som en viktig drivkraft för konjunkturen. Indragningen av 12 miljarder från skolan, sjukvården och äldreomsorgen kommer att leda till fortsatta uppsägningar i dessa sektorer.

Anders Borg fortsätter att glädjas åt att den svenska ekonomin inte havererat som några av de kring Medelhavet. Men att jämföra sig med dessa länder är knappast relevant för Sverige. Och hade inte Borg fått ärva stora överskott från den socialdemokratiska regeringen hade förstås underskotten varit väsentligt värre också här.

Med denna sista (?) och svaga budget från regeringen har den röd-gröna oppositionen ett bra tillfälle att visa på visioner, handlingskraft och en alternativ väg för jobb, klimatpolitik och minskade klyftor.



Läs mer i DN, DN2, DN3, SvD, Svd2, SvD3, E24, AB
och bloggar som Alliansfritt, S-buzz

Inga kommentarer: