lördag 23 januari 2010

Fördel Sahlin!

När Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt möts i debatt i Agenda i kväll har Sahlin med sig ett 10 procentigt övertag i opinionen, enligt Sifo. Men trots den stora skillnaden mellan de politiska blocken har socialdemokratin stora möjligheter att öka i opinionen. Partiet har uppenbarligen repat sig från bottennoteringarna kring eller under 30 procent men det finns potential för siffror uppåt 40. Det beror inte minskt på att socialdemokraterna idag har ett alldeles för lågt stöd bland de äldre väljarna, trots att partiet med marginal har bäst sjukvårds- och äldreomsorgspolitik när väljarna själva rankar partierna. Lägg till det straffbeskattningen av pensionärer och det borde finnas goda möjligheter att vinna äldre väljare. Det finns skäl för Sahlin att lyfta också dessa frågor i debatten, vid sidan av jobbpolitiken och en ekonomisk politik för minskade klyftor i stort.

Så värst säker på regeringsskifte i höst kan man heller inte vara med utgångspunkt från Sifos siffror. Sverigedemokraterna visar stabila siffror på ca 5 procent och skulle stärka upp högersidan i politiken om de kom in i riksdagen. Ibland framställs SD som att de skulle kunna bli vågmästare men det är givetvis fel -för att kunna bli det måste man befinna sig mellan de politiska blocken, inte på ytterkanten. Därmed blir en röst på SD i höst en röst på fortsatt borgerlig regeringen. Halva skillnaden i opinionen är därmed mest en synvilla.

Därför blir det viktigt att under våren yfta fram behovet av ett skifte i jobbpolitiken, från piska till investeringar. Att vi behöver ett skifte i den ekonomiska politiken, från att låna till skattesänkningar till en ekonomi i balans. Att vi behöver skifte i sjukvårdspolitiken, från utvecklingen att plånboken spelar allt större roll till att behovet av vård ska avgöra. Jag hoppas att debatten i kväll ska belysa just den typen av frågor. Det skulle stärka Sahlin och socialdemokratin.

Sifos mätning kommenteras även i GP

Inga kommentarer: