torsdag 21 januari 2010

Björklund bluffade igen!

Utbildningsminister Jan Björklund har gjort det till en vana att bluffa med statisik. I gårdagens partiledardebatt var han återigen ute på hal is. Han hävdade bestämt att vuxenutbildningen är större i omfattning idag jämfört med hur det var vid regeringsskiftet. Men ministern hade otur. Idag kom nämligen den senaste statistiken från Skolverket som visar att det är drygt 30 000 färre platser i Komvux jämfört med tiden för valet. Och jämfört med läget i förra djupa lågkonjunkturen är det 50 % färre platser.

Självklart är det så att vuxenutbildningen varierar med konjunkturerna men det är knappast så att den borgerliga regeringen kan hävda att man gjort tillräckliga satsningar på komvux. Dessuom har man gjort om fördelningssystemet när det gäller hur resurserna fördelas över landet. Tidigare spelade behovet i en kommun roll, nu delas de ut lika till alla. Det innebär att exepelvis Eskilstuna som drabbats hårt av industrikrisen har fått större nedskärningar än de rikaste Stockholmskommunerna.

Om partiledardebatten finns förstås mycket annat att säga och det gör bl a Eva-Lena Jansson, Röda Berget, Peter Andersson, DN och SVD medan Aftonbladet skriver kul om Reinfeldt och Borg.

Inga kommentarer: