lördag 19 december 2009

Saabs utdragna dödskamp

Så kom då beskedet om att Saab läggs ner. Den utdragna dödskampen har inte varit rolig att beskåda. Regeringens inledande strategi var att prata ner företaget och varumärket och negligera betydelsen av Saab och den svenska fordonsindustrin. Det agerandet stod i bjärt kontrast till hur andra regeringen kämpade för sina bilföretag och den optimism, framtidstro och kämpaglöd som hela tiden funnits i Trollhättan och i fabriken. Det är förstås inte regeringens fel att företaget nu försvinner men de har knappast bidragit på ett så konstruktivt sätt man kan förvänta sig. Nu måste man också visa att regeringen inte lämnar de som sägs upp och Trollhättan ensamma, på samma sätt som människor utan jobb runt om i landet sviks av politiken.

Om Saab kan man idag läsa på många håll. I Svd kritiserar facket regeringen och publicerar även två andra artiklar om Saab. DN har en intervju med näringsministern och en del andra kommentarer.

Krassman bloggar liksom Peter Andersson också om Saab

2 kommentarer:

TRIDENT sa...

Intressant att se att den svenska s.k. "arberarrörelsen" tycker att svenska vårdbiträden ska subventionera amerikanska miljonärers bilköp.

För det är ju vad som skulle hänt om staten tagit över SAAB. De bilar SAAB sålt de senaste åren har kostat mer att tillverka än vad man lyckats sälja dem för - dvs ägaren har subventionerat priset.

Är det då riktigt att de som säger sig företräda den s.k. "arbetarklassen" tycker att ett vårdbiträde ska slita och gneta för att i förlängningen göra att en amerikans miljonär kan köpa sin bil tiotusentals kronor under vad den kostat att tillverka....?

...eller kan man kanske citera uppfinnaren i Lorry: "...tänkte inte på det..."

Sedan förstår jag inte heller varför ditt parti inte gör gemensam sak med LO - slår ihop alla era fonder och köper hela SAAB. För om det nu är en så bra affär för de svenska skattebetalarna borde det ju bli ett klipp för partiet....

Fredrik Olovsson sa...

Jag tycker inte att staten skulle köpa Saab och det är inte mitt partis uppfattning heller. Men jag kan konstatera att tusentals människor blir arbetslösa nu och att vår regering gjort mindre för att förhindra det än alla andra regeringar.