måndag 21 december 2009

Dåligt stöd till unga arbetslösa

Regeringens ungdomsgaranti hjälper inte unga konstaterar tre LO-ekonomer på Svd Brännpunkt. Bara 8 procent fick någon form av stöd visar deras undersökning. Det är inte första gången garantin visar sig var en garanti för passivitet. Därför krävs nu större satsningar, inte minst utbildning och praktikplatser, vid sidan av investeringar i välfärden, gröna jobb, bostadsbyggande och allt annat som vi lanserat för att få fart på joben brett.

För borgerligheten är svaret på arbetslösheten sänkta löner, först för unga och sedan för alla andra. Det går via fösämrad arbetslöshetsförsäkring, försvagat fack och sämre arbetsrätt. Just tanken på at sänkta löner kan vara en lösning tycks man dessvärre ha visst stöd för enligt Riksdag & Departement. Det blir en vikig utmaning för socialdemokratin och LO att visa att den borgerliga lönesänknarstrategin är farlig för ekonomin och jobben. Konjunkturinstitutet har exepelvis visat hur stillastående löner skulle kosta Sverige många jobb. Sänkta löner är änu värre.

Det är onekligen lite märkligt att borgerligheten vill att vi ska dela på jobben, vilket lönesänkningar i praktiken är, instället för att ordna ekonomin så att det skapas fler och bättre jobb.

Om detta bloggar även Krassman, Emilia, Alliansfritt

1 kommentar:

EKOMAT OCH EKOTIPS sa...

Hej!

Den snabbaste vägen för unga arbetslösa i Sverige är att sluta ha kontakt med arbetsförmedlingen.

De skall istället använda sig av Monster.com och Monster.ca Där finns Entry Level jobs för dem över hela USA och Kanada. Dessa Entry Level jobs är lätt att få. Det brukar vara som så att företagen skriker efter arbetskraft även nu i dåliga tider.

Det brukar stå Entry Level - No experience Needed. Precis vad unga behöver, dvs inga trösklar och inga ideologiskt motiverade hinder utan raka vägen in i ett riktigt jobb.

Sedan står det allt oftare Entry Level - We offer full training. Detta gör att de erbjuder internutbildning och Entry Level jobb med mycket snabba möjligheter till avancemang.

Fördelen med Entry Level är att de slipper de "stopp klossar" som finns i Sverige i form av facket och andra som sätter upp enormt höga krav, tex 5-10 års erfarenhet för att ens få ett jobb.

Så för många ungdomar kan de vara bättre att lämna det svenska skolsystemet antingen före eller efter högstadiet. Att gå vägen via Jr. eller Sr. High School och sedan vidare till College för att få en snabbare väg in på arbetsmarknaden då utbildningarna därborta är bättre på att samverka med verkligheten än vad som är fallet i Sverige.

Det är dags att politikerna slutar lägga sig i och försöka förstöra för ungdomarna i Sverige.

Om politikerna och facket hölls borta så skulle vi kunna införa ett liknande Entry Level system
i Sverige , där ungdomar kommer
i arbete istället för att tvingas ut i utanförskap och bli beroende av socialbidrag i värsta fall för resten av livet.

Vi kan tex se att Kanadensiska och Amerikanska ungdomar mår bättre än svenska ungdomar. Vi kan se att Kanadensiska och amerikanska studenter och nyutexaminerade akademiker får bättre än motsvarande grupper av individer i Sverige. Detta därför att samverkan mellan Akademi och verklighet är prioriterad framför akademisk frihet. Dessutom så fungerar Entry Level systemet förträffligt och skickar inte ut folk i utanförskap och bidragsberoende som i Sverige.

Mvh

Mikael