onsdag 9 december 2009

Lögner, halvsanningar och bortförklaringar om sjukförsäkringen

Den borgerliga regeringens brutala och hänsynslösa politik mot sjuka och arbetslösa syns inte alltid i medierna. Men den senaste veckan har tidningarna varit fulla med exempel på brutaliteten mot de sjuka. Utförsäkringspolitiken visas upp i all sin nakenhet.

Reglerna som nu slår så hårt röstades igenom i riksdagen för över ett år sedan, med applåder från de borgerliga ledamöterna i kammaren efter voteringen. Trots invändningar från socialdemokraterna om effekterna av försämringarna. Moderaten Gunnar Axén hävdade då att de som var kritiska bara ville skrämma sjuka. Det var borgarnas första försvar. När det inte längre fungerar så är det andra försvaret att istället skylla på försäkringskassans personal, de som tvingas tillämpa det moderaterna hittat på. Det är inte konstigt att personalen nu kräver en ursäkt från regeringen.

Och försvarstalen fortsätter. I Svd och i Aftonbladet försöker ministrarna fortfarande att skylla ifrån sig. Och när det inte fungerade med personalen på kassan så är det givetvis Göran Persson (!) som är boven till moderaternas nedmonteringen av sjukförsäkringen.

Sanningen är förstås att regeringen hade tänkt sig att ge sig på de sjuka för att få råd att sänka skatten. Socialförsäkringsministern har själv sagt det till Svd och det är nog ett besked vi kan lita på till skillnad från de lögner, halvsanningar och bortförklaringar regeringen nu sprider omkring sig.

Om detta bloggar även Peter Andersson och Mona Sahlin skriver om det i AB.
Även i SvD kan man läsa om kravet på ursäkt och Svenskan skiver även om debatten i riksdagen.

Inga kommentarer: