fredag 27 november 2009

Ekonomin fortsätter ner

Den svenska ekonomin fortsätter att tappa fart. Under första kvartalet rasade BNP med 5 procent. De som redan börjat tala om en vändning är uppenbarligen något tidigt ute även om vi alla längtar efter bättre tider. Med ytterligare varsel, stor oro kring SAAB och underleverantörerna och fortsatt usla rapporter om arbetslösheten är bilden att Sverige måste göra mer för att vända skutan.

Mot den bakgrunden var statsministern ovanligt kaxig i gårdagens frågestund. Han vill visserligen inte bli utvärderad nu, men bara vi närmar oss valet så ska vi få se hur framgångsrik han varit. Det finns skäl att betvivla det. Arbetslösheten kommer knappast att ha minskat, utanförskapet snarare ökat och välfärden förlorat ännu mer personal.

Därför behöver vi se en omläggning av politiken. Istället för skattesänkningar på lånade pengar behövs investeringar i välfärden, i industriprogram, i utbildning och i fler och renoverade bostäder. Allt detta finns i vår budgetmotion som de borgerliga nu börjar rösta ner i kammaren.


Läs mer DN, DN1, SVD

2 kommentarer:

Sivan sa...

Tyvärr för sent och för dåligt. Sverige har passerat sin PEAK och kommer att i allt snabbare takt försvinna nedåt i välfärdsligan. Sverige är i grunden ett företagarfientligt land, och med den allt högre kostnadsbördan finns det tyvärr inge möjlighet.

Fredrik Olovsson sa...

Jag tror att Sverige har goda möjligheter att utvecklas väldigt bra framöver. Men det behövs en annan politik.