onsdag 23 maj 2007

Borgerliga skattebekymmer

Regeringen har problem med fastighetsskatten. Man lovade att avskaffa den men tycks istället fastna för att bara fördela samma skattepengar på ett mer orättvist sätt. De som har stora dyra hus, på stora dyra tomter i de rikaste kommunerna får lägre skatt medan villaägarna som har mindre och billigare hus får betala mer. Den tiondel som har högst inkomster tjänar kraftigt på förslaget medan den halva som har de lägsta inkomsterna får stå för betalningen.

Nu får regeringen ”hjälp” med nya idéer om fastighetsskatten från Sven-Olof Lodin på DN-debatt. Räntebelägg gamla uppskov istället för att höja reavinstskatten är hans förslag. Jag måste säga att jag är mycket tveksam till att i efterhand ändra förutsättningarna för dem som fått ett uppskov med sin reavinst. Men kanske är det där Ander Borg hamnar tillslut. Höjningen av reavinstskatten är ett förslag från kristdemokraterna som moderaterna före valet ansåg vara rent konfiskatoriskt. Det gör att de som har haft en låg prisutveckling på en villa där man bott länge betalar skatt på en värdeökning som i själva verket bara är inflation. Borg tycks alltså tvingas välja mellan konfiskatorisk skatt och retroaktiv skatt - för rättvis lär den väl inte bli?

2 kommentarer:

Diversifierad sa...

Dumprat! Självklart ska vinst beskattas. Och skatta ska vi göra när vi tjänar pengar, inte när vi äger. Och varför skulle skatten vara lägre för en fastighetsvinst än en aktievinst?

Läs gärna mitt inlägg; Vinst som vinst.

Carl-Magnus Nilsson sa...

Skall ett gods i glesbygd skattas lägre än ett radhus i en Stockholmsförort, bara för att radhusägaren är “rikare” på pappret?

Skatten som radhusägaren betalar går till infrastruktur som förbättrar livet för godsherren trots att trafikproblemen är mycket större i Stockholmsområdet.

Resultatet blir att godsherren kan leva ett bekvämt liv utan stress men radhusägaren blir borta hemifrån 12-13 timmar per dag, (2-3 timmars pendling, 8 timmars arbete, 1 timme lunch och 1 timme förväntad övertid).

Kan du förklara “solidariteten” och “rättvisan” med det systemet?