torsdag 31 maj 2007

Borg ger avdrag för huset vid medelhavet

Jag företredde socialdemokraterna i debatten om hushållsnära tjänster häromdagen och kan förstås inte undanhålla en länk till riksdagsprotokollet och en artikel som ganska väl sammanfattar kritiken mot förslaget. Artikeln komme här och kan även läsas på Eskilstuna-Kuriren.


Den borgerliga regeringen driver i snabb takt igenom förslag som ökar klyftorna och skapar nya orättvisor. Trygghet och välfärd försämras medan förmögna och höginkomsttagare får stora skattesänkningar. Idén om avdrag för hushållstjänster är ett i raden av exempel på att regeringen, på extremt sätt, gynnar dem med höga inkomster. Regeringens förslag innebär exempelvis att den som har ett sommarhus vid Medelhavet kan få göra stora avdrag för tjänster som trädgårdsskötsel, städning och matlagning som man betalat och konsumerat utomlands.

Från halvårsskiftet blir det fritt fram att göra avdrag för hushållstjänster man köpt utanför Sverige. De som har råd med en alpstuga i Österrike, en lägenhet på spanska solkusten eller ett sommarhus på franska Rivieran kan alltså göra avdrag för sina utlägg för matlagning, städning och trädgårdsarbeten i sin utländska fastighet. Det ger knappast några nya jobb i Sverige men kan ge en familj med tre personer över 18 år, upp till 150 000 kronor i sänkt skatt årligen.

Anders Borgs system är dessutom uppbyggt på avdragsnivåer som vida överstiger dem som finns i andra länder i Europa. Taket för det svenska avdraget är exempelvis mer än dubbelt så högt som i Finland och Belgien. Det innebär att en familj som den ovan får ut maximal effekt av skatteavdraget om man köper tjänster för 300 000 kronor per år, en summa som mer än väl motsvarar en normal heltidslön i Sverige. Samtidigt blir den som bara har råd att köpa den här typen av tjänster vid något enstaka tillfälle däremot helt utan avdrag.

Regeringens hushållsavdrag kostar vår gemensamma kassa en dryg miljard kronor. Samma pengar skulle räcka till cirka 4000 fler anställda i förskolan eller i äldreomsorgen. Men det är en satsning som regeringen väljer bort. Istället för att förstärka för barn och äldre i vår gemensamma välfärd kommer ungefär lika många jobb att subventioneras fram för att serva familjer som redan har goda inkomster.

Tillsammans med andra skatteförändringar förstärker det nu aktuella förslaget om avdrag för hushållsnära tjänster bilden av att regeringen med stor nit minskar rättvisan i skattesystemet. Med Anders Borg i spetsen slösar regeringen bort Sveriges ekonomiska styrka på de välbeställda när pengarna istället borde satsas på sådant som kan utveckla vårt land.

Inga kommentarer: