måndag 1 juni 2009

"Gör mindre för jobben"

Den svenska regeringen tillhör de som gör minst i Europa för att möta krisen. Därför halkar Sverige efter. Därför ökar arbetslösheten snabbare här än i de flesta andra EU-länder. Därför är arbetslösheten bland ungdomar bland de högsta i Europa. Och därför är raset i tillväxten kraftigast här.

Trots detta vill Borg och Reinfeldt exportera sin misslyckade krispolitik till EU. Stridsropet på DN-debatt är nämligen ”Gör mindre”. Det är fascinerande.

Regeringen hanterar frågan om krisen i bilindustrin på samma passiva sätt. Reinfeldt snobbar med att man minsann inget gör och inget tänker göra. När Obama, Merklel och andra agerar för sysselsättning och industriell kompetensens i sina länder gör den svenska regeringen ingenting. Dessutom är de stolta över det.

Jag tror att det är dags för mer politik och fler åtgärder mot jobbkrisen. Första-jobbet-avdrag för unga, pengar till välfärdsjobben i kommuner och landsting, fler platser på högskolan och utökad praktik. Mer investeringar i miljöteknik och infrastruktur.


Läs gärna Peter Andersson i samma ämne

Inga kommentarer: