Usla opinionssiffror och vikande ekonomi satte borgliga partiledarna på defensiven i partiledardebatten. Det verkar helt enkelt inte som att regeringen har särskilt roligt längre. Det är surt och grinigt. Och det är inte så konstigt.
Regeringe har försuttit ett gyllende läge. Man tog över en av de starkaste ekonomierna i världen. Det skapades över 150 000 nya jobb året före valet. Sedan dess har jobbtakten sackat ordentligt och i höst räknar regeringen själv med stigande arbetslöshet. Samtidigt tar inflationen fart, tillväxten bromsar in men räntorna höjs. Enligt Anders Borg tar det uppemot två år innan regeringens politik får riktigt genomslag. Så när regeringens politik nu så smått slår igenom - så slår det hårt mot Sverige.
Det är ett stort problem att man inte investerar i framtiden. Regeringen sätter forskning och utbildning på undantag och har skurit ner både i vuxenutbildning och högskolan. Istället slösar man bort pengarna på oansvariga och orättvisa skattesänkningar.
Istället för ökade klyftor behövs en politik för rättvisa och trygghet. Det tjänar Sverige på. En bra a-kassa, en trygg sjukförsäkring och fler chanser att komma igen när man hamnat i problem är inte bara mer rättvist utan också ekonomiskt smart. Mona Sahlins besked om att reparera trygghetssystemen handlar lika mycket om jobb och en bra ekonomisk utveckling som om rättvisa och trygghet.
Mer om debatten kan man läsa på DN.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar