torsdag 26 februari 2009

Låt kungen betala!

Det är roligt med bröllop. Men frågan är hur roligt det är. Flera borgerliga politiker tycker nämligen att skattebetalarna ska stå för en del av kronprinsessans bröllop. Man undrar hur de tänker. Här ska en förmögen kvinna gifta sig med en inte helt barskrapat man. Om det tryter i deras kassor kan de vända sig till kungen som är god för flera hundra miljoner. Staten lär ändå få stå för ökade kostnader för säkerhet (polisen går redan idag med miljardunderskott).

onsdag 25 februari 2009

Momssänkning i skidbolagens ficka

Enligt en granskning av Dagens Nyheter har liftkorten på flera svenska skidorter ökat dubbelt så snabbt som inflationen. Riksdagen sänkte för något år seddan momsen på transport i skidlift till en kostnad för statskassan på 60 miljoner kronor. Uppenbarligen har den svaga konkurrensen inneburit att dessa pengar i första hand hamnat i kassan hos några dominerande skidliftföretag. Det var knappast meningen. Jag ställer därför en fråga till Anders Borg idag om vad han tänker gör för att pengarna ska hamna där de borde. Som det nu är gjorde de antaligen bättre nytta i statskassan än i ägarna till Skistars fickor.

Finns även ett inslag om det på Svt

fredag 20 februari 2009

Mauds billöften inget värda

Debatten om Saab rasar vidare i medierna. Det är inte konstigt när minst 15000 jobb hotas, vilket riskerar att bli ännu fler när fordonsklustret som sysselsätter över 100 000 personer får en sådan smäll. Med tanke på allvaret är regeringens passivitet märkligt.

I december förra året lade regeringen fram ett paket för fordonsindustrin värt 28 miljarder. Att det mest var ett snyggt omslagspapper stod snart klart eftersom regeringen ställde ut löften som den Europeiska Investeringsbanken skulle stå för. Och nu ser vi också i praktiken vad Maud Olofssons löften vara värda. Varken undsättningslån eller kreditgarantier verkar aktuella för Saab. Andra regeringar ställer upp för sin bilindustri – den svenska ställer ut fina löften som man sviker när det verkligen börjar blåsa.

Läs gärna Ingar Perssons ledarkrönika i AB

måndag 16 februari 2009

När blir det kris, Expressen?

På temat ”kris är det först när jag själv drabbats” upprör sig Expressen idag på opinionsbloggen över att finansministern sagt att vi befinner oss i ett nationellt nödläge.

Expressen tycker alltså inte att det är något större bekymmer att hundratusentals svenskar går från jobb till arbetslöshet, att klyftorna ökar kraftigt, att kommunerna nu börjar göra sig av med folk i välfärden, att delar av den svenska fordonsindustrin som sysselsätter 140 000 personer är på fallrepet, att tillväxt blivit missväxt när ekonomin krymper och att statsfinananserna blir allt sämre. Först när ledarredaktionen på Expressen står på bar backe får man ta fram trycksvärtan och krisstämpeln (om det nu inte hänt något i Lets Dance förstås då krävs mycket trycksvärta)

Nej, det märkliga med finansminister Borg är inte att han utfärdat ”nationellt nödläge”. Det märkliga är att regeringen inte gör särskilt mycket för att vi ska ta oss ur det. För den som är intresserad av en politik som kan göra det går det bra att titta in på socialdemokraternas hemsida.

onsdag 11 februari 2009

Riksbanken agerar men regeringen är passiv!

Riksbankens halvering av styrräntan till 1 procent var kraftigt men inte helt oväntad. Den ekonomiska informationen sedan förra penningpolitiska mötet har varit allt annat än positiv.
Men medan Riksbanken gör sitt jobb är vi många som väntar på att regeringen ska göra detsamma. Borg och Reinfeldt hänvisar i huvudsak fortfarande till sitt ”superpaket” dvs budgeten som gjordes klar redan innan regeringen uppfattat att det ens var någon kris. Det är givetvis otillräckligt.

Nu behöver vi en trygghetschock så att människor blir mindre rädda, vilket idag drar ner konjunkturen och jobben ytterligare. Att Sverige har sämst a-kassa i Norden är förstås helt förkastligt i det här läget. Det behövs också investeringar i utbildning och infrastruktur. Det krävs en rejäl satsning på välfärden i kommuner och landsting, som nu säger upp folk på bred front eftersom regeringen är för snål med pengarna. Fast snål är man inte mot alla. Borg fortsätter att låna pengar för att sänka skatten för högavlönade.

Här finns fler artiklar att läsa DN, DN1, Svd, Svd1, E24

tisdag 10 februari 2009

Vilken bank ska gå omkull, Odell?

Det är bara Thomas Östros och Pär Nuder som tror på en bankkris i Sverige. Det sa finansminister Anders Borg före sommaren förra året. Några månader senare satt han med bankkrisen och Carnegie i knäet. Uppenbarligen var finansministern illa förberedd och såg inte riskerna.

Smått desperat ändrar nu regeringen successivt regelverket för att få med bankerna i sitt stablitietsprogram. Det gör man med hot och hög svansföring i retoriken men undfallenhet i handling. Det senaste hotet kommer från minister Odell som säger att pengarna i bankpaketet inte räcker till alla och att det är först till kvarn som gäller. Frågan är bara om det innebär att regeringen är beredd att låta en systemvikt bank gå omkull för att pengarna i paketet är slut? Den frågan borde ställas till Odell.

fredag 6 februari 2009

Dags att vakna, regeringen!

Medan regeringen är upptagen med att förbereda bankpaket på 50 miljarder sparkas allt fler anställda i välfärden. Regeringens otillräckliga stöd till kommuner och landsting kostar tusentals jobb.

Fackförbundet SKTF har föreslagit ett kommunpaket som liknar det vi socialdemokrater står för. I rapporten ”Dags att vakna” visar man vad det skulle betyda för var och en av landets kommuner. Om Anders Borg fortsätter sin törnrosasömn riskerar regeringens politik att kosta 15 000 – 30 000 jobb i välfärden.

Men det är möjligt att det måste inträffa innan Borg och Reinfeldt ser problemet. Finansministern stoppade huvudet i sanden i upptakten till finanskrisen. Uppenbarligen gäller detsamma för jobbkrisen och den begynnande krisen i välfärden.