onsdag 4 mars 2009

Regeringens politik fördjupar krisen

IF Metalls avtal med arbetsgivarna om en möjlighet till lokala överenskommelser som sänker arbetstid och inkomst har skakat om i debatten. Det kallas för lönesänkning i de flesta medier men är snarare att se som en inkomstsänkning, den tid man jobbar får man trots allt lika mycket betalt för som tidigare. Det är en viktig distinktion men för den enskilde är den principiella skillnaden inte så mycket värd när räkningarna ska betalas.

Enligt en opinionsmätning ställer allt fler upp på sänkta löner för att rädda jobbet. Och Anders Borg jublar! Socialdemokraterna har tidigare kritiserat regeringens politik just för att leda till sänkta löner eller i varje fall en rejäl broms på löneutvecklingen. Slakten på tryggheten genom att förstöra a-kassan har öppnat just för detta. Skräcken för arbetslöshet som med de borgerliga försämringarna medför stor risk för ren fattigdom leder naturligtvis fram till denna typ av resonemang. Men det bygger naturligtvis inte Sverige starkare. Och om det finns stora risker för de enskilda att gå med på sänkta löner är det inget emot vad som riskerar att hända med den svenska ekonomin om vi trycker ner inkomsterna.

Den jobbkris som vi nu står i är därför i stora delar hemkokt. Reinfeldt och Borg har stått för historiska misstag. De stora överskotten brändes på toppen av en högkonjunktur på orättvisa skattesänkningar som inte gav några nya jobb men som väl försvagade statsfinanserna. Nu kostar det i form av nedskärningar i välfärden och otillräckliga muskler för att möta krisen. Den förstörda a-kassan innebär samtidigt att rädslan i samhället blivit så stor att man inte vågar satsa framåt eller efterfråga, ens om man har råd. Det drar Sverige djupare ner i krisen. IF Metalls avtal är ett kvitto på att vi i snabb takt är på väg åt fel håll. Men medan facket försöker rädda vad som räddas kan sitter regeringen och tittar på.

Mer om detta kan man även läsa på DN

2 kommentarer:

Jocke sa...

Hörde idag att Bo Lundgren räknar med att budgetunderskottet blir 130 miljarder och kanske mer. Från plus 100 miljareder till minus 130 miljarder på ett år. Bra jobbat regeringen.
Skattelättnader för de som har det bra och sänkt a-kassa för de som blir utan jobb det visar borgerlighetens rätta ansikte.
Jag undrar vad Centerns glesbygdsväljare tycker om det, men de kanske centern skiter i numer utan riktar in sig på Stureplans kroggäster.
Byt regering, nu!

Martin sa...

Sen är det också så att vi är en exportnation och sådana drabbas alltid hårt i den här sortens kriser, så det hade blivit hårt oavsett om det gjort rätt eller fel. Nu blir det bara ännu hårdare när vi inte inte kan parera med inhemsk efterfrågan.

Vi är för rättvisans skull inte sämst i klassen heller. Gordon Brown har ju lyckats med att köra med 4% underskott i statsbudgeten på toppen av högkonjukturen. Fiscally Incontinent kommer bli ett av årets uttryck.