Den borgerliga regeringen använder sitt arv - Sveriges ekonomiska styrka - till stora skattesänkningar som framförallt kommer den rikaste delen av svenskarna till del. Men regeringens ekonomiska politik är inte bara fördelningspolitisk skev utan ökar dessutom riskerna för överhettning i ekonomin. Det visar inte minst utvecklingen på ränteområdet. Riksbankens har tidigare lagt fast en räntebana för de kommande åren på en ganska låg nivå men i vårbudgetens finansplan begärde regeringen i praktiken fram en högre ränta – till följd av sin egen ekonomiska politik.
Regeringen blev bönhörd idag. Vid sitt räntemöte höjdes inte bara styrräntan utan också den mer långsiktiga räntebanan. En högst bidragande orsak till detta är den ekonomiska politik som regeringen bedriver. Stora skattesänkningar spär på konsumtionen, ökar inflationsrisken och leder fram till högre räntor. Den politiken mejslas inte fullt ut fram i finansdepartementet. Det är uppenbart att Anders Borgs position i den nuvarande borgerliga koalitionsregeringen är svagare än vad socialdemokratiska finansministrar har varit i tidigare regeringar. Exemplet med förmögenhetsskatten är talande. I en intervju i Privata Affärer slog Borg fast att ett avskaffande av förmögenhetsskatten skulle dröja eftersom det gynnade de rika och därför måste finansieras. Bara någon dag senare körde de borgerliga partiledarna över Anders Borg och tvingade finansministern att omedelbart genomföra avskaffandet av skatten för de mest förmögna - utan full finansiering.
En bidragande orsak till att regeringen har svårt att hantera ekonomin beror på att partiledare och regeringens samordningskansli överordnas finansdepartementet. Kortsiktiga politiska överväganden sätts före åtgärder som kan vårda och utveckla en god ekonomisk situation. Men vinnarna på denna ordning är få. För löntagarna, som under lång tid fått mer i plånboken, innebär inflation och höjda räntor att boendekostnaderna stiger och realinkomstökningarna hålls tillbaka. En överhettning med räntebrasa leder dessutom till stora problem på bostadsmarknaden och till att sysselsättningen blir lägre och arbetslösheten högre än den annars skulle bli.
Mer om detta kan läsas på DN, DN2,
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar