torsdag 17 maj 2007

Inget ruter i Reinfeldt som åker smålskjuts i USA

TTs Owe Nilsson skrev en intressant analys om Reinfeldts amerikaresa. Rubriken ”Reinfeldt åkte snålskjuts i USA” är huvudet på spiken. Statsministern har i flera dagar lapat i sig amerikanskt beröm över svenska framgångar i klimat och miljöfrågor på ett otroligt fräckt sätt. De flesta av de åtgärder som gjort att Sverige ligger i framkant har Reinfeldt och moderaterna varit emot när de genomfördes och några nya skarpa förslag syns inte till från regeringen. Owe Nilsson skriver bl a att ”Det bör ha varit en närmast schizofren upplevelse att sitta i den amerikanska kongressens särskilda utskott för klimathotet och skryta över de senaste decenniernas svenska klimat- och miljöpolitik”.

Jag tycker att det är bra om moderaterna blir ett miljöparti och det vore onekligen bra om Sverige under nästa ordförandeskap i EU knyter ihop en stor klimatuppgörelse där även USA och Kina finns med. Ändå går det inte att frigöra sig från känslan av att Reinfeldts engagemang är mest handlar om plastig PR. Men det klart, det var sannolikt trevligare för Reinfeldt att åka till USA och prata om framgångar som socialdemokraterna i Sverige levererat än att ta upp frågor om dödstraff, Irak och Guantanamo. Då hade nog George W Bush inte hyllat hans ledarskap, trots att det faktiskt hade visat oss här i Sverige att det var ruter i Reinfeldt. Nu framstår han mer som en snyltare utan riktigt kurage.

1 kommentar:

Fredrik Pettersson sa...

Från en Fredrik till en annan...

Gjorde mitt premiärbesök på din nya blogg igår, riktigt tjusig måste jag säga!

Visst är det intressant med Reinfeldt och hans amerikaresa… Jag var personligen tvungen att skriva ett par rader om Maria Wetterstrands träffsäkra uttalande om regeringen och dess klimatpolitik, eller snarare brist på klimatpolitik. På temat Reinfeldt i USA alltså… ”De borgerligas klimatpolitik är lika trovärdig som George W Bush som fredsmäklare.”

Vi hörs & ses!

// Fredrik Pettersson
http://fredrikpettersson.nu
http://val2010.nu